Składniki:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 150 ml wody
- 40 dag mleka w proszku
- łyżka rumu
- 1,5 szklanki mieszanych orzechów
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 5 dag kandyzowanego ananasa
- 5 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. W rondelku umieść pokrojone masło, cukier, dodaj wodę.
2. Mieszając, podgrzewaj, aż wszystkie składniki połączą się.
3. Zestaw z ognia, przestudź.
4. Połącz z mlekiem w proszku i rumem.
5. Dodaj podprażone na suchej patelni orzechy oraz żurawinę, ananas i wiórki.
6. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Prostokątną blaszkę wyłóż folią spożywczą.
8. Przełóż do niej masę, ubij łyżką i wyrównaj.
9. Gdy masa wystygnie, wstaw ją na 3–4 godziny do lodówki, by całkowicie zastygła.
10. Blok podawaj krojony w prostokąty.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
2. Mieszając, podgrzewaj, aż wszystkie składniki połączą się.
3. Zestaw z ognia, przestudź.
4. Połącz z mlekiem w proszku i rumem.
5. Dodaj podprażone na suchej patelni orzechy oraz żurawinę, ananas i wiórki.
6. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Prostokątną blaszkę wyłóż folią spożywczą.
8. Przełóż do niej masę, ubij łyżką i wyrównaj.
9. Gdy masa wystygnie, wstaw ją na 3–4 godziny do lodówki, by całkowicie zastygła.
10. Blok podawaj krojony w prostokąty.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"