Słodka chałka z cukrową posypką

Zamiast cukrem chałkę możesz ozdobić kruszonką
/ 09.11.2009 10:58
Składniki na 2 chałki:
- 50 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- ok. 400 ml letniej wody
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- gruby cukier do posypania

Sposób wykonania:
1. Drożdże rozkrusz, utrzyj z cukrem i letnią wodą. Wsyp przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.

2. Pod koniec zagniatania dodaj roztopione, ciepłe masło oraz sól. Całość dokładnie wyrób.

3. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do dużej miski, oprósz mąką, przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

4. Ciasto podziel na dwie równe części. Następnie każdą podziel na mniejszy i większy kawałek. Każdy kawałek podziel z kolei na 3 części i uformuj z nich wałek. Po 3 wałki tej samej wielkości zapleć, by powstał warkocz. W ten sposób powinnaś otrzymać 2 mniejsze i 2 większe warkocze.

5. Większe warkocze połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym ułóż mały warkocz, odstaw do wyrośnięcia.

6. Chałki posmaruj żółtkiem rozmąconym z łyżką wody, posyp grubym cukrem. Piecz ok. 35 minut w piekarniku o temperaturze 180–190 st. C.

Kruszonkę zrobisz rozcierając w palcach po 5 dag mąki, cukru i schłodzonego masła.

Pomysły na śniadania - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA