Serowy wieniec z wiśniami

Drożdżowo-serowe ciasto pełne wiśni
/ 29.10.2009 11:48

Przygotowanie 60 min * pieczenie ok. 80 min * 1 porcja – ok. 470 kcal

Składniki na 12 porcji:

- 3 szklanki mąki
- po szklance cukru i mleka
- 7 dag drożdży
- 10 dag masła
- 3 jajka
- żółtko
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 15 dag tłustego twarogu
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg wiśni bez pestek
- bita śmietana i wiśnie do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Podgrzej 3 łyżki mleka, rozpuść w nim drożdże, dodaj 4 łyżki mąki, łyżkę cukru, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Rozpuść masło.

2. Wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, solą, mlekiem, wlej stopione masło, dodaj 2 jaja i żółtko oraz twaróg, dokładnie wyrób, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj dwa placki, każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp połową wiśni i cukru pudru, zwiń jak roladę.

4. Wierzchy rolad posmaruj resztą jajka, koliście ułóż je jedna na drugiej w natłuszczonej formie z kominkiem, odstaw na 20 min.

5. Piecz 80 min w 180 st. C, ostudź, udekoruj.

Pyszne ciasta i desery - forum >>