Oponki serowe

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków!
Weronika Kwaśniak / 30.01.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Oponki serowe fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 g masła
  • 200 g mąki
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, jajko i sól.
2. Dodaj rozpuszczone masło.
3. Wszystko wymieszaj mikserem.
4. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem.
5. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dodaj pokruszony twaróg.
6. Szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
7. Rozwałkuj na grubość około 7 mm i wytnij za pomocą metalowych obręczy oponki.
8. W rondlu rozgrzej olej.
9. Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron, aż wypłyną i staną się rumiane.
10. Usmażone oponki od razu posyp cukrem pudrem.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA