Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 g masła
- 200 g mąki
- 100 g twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, jajko i sól.
2. Dodaj rozpuszczone masło.
3. Wszystko wymieszaj mikserem.
4. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem.
5. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dodaj pokruszony twaróg.
6. Szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
7. Rozwałkuj na grubość około 7 mm i wytnij za pomocą metalowych obręczy oponki.
8. W rondlu rozgrzej olej.
9. Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron, aż wypłyną i staną się rumiane.
10. Usmażone oponki od razu posyp cukrem pudrem.