Słodka przekąska bez cukru dodanego?
Jeszcze kilkanaście lat temu zdrowa dieta kojarzyła się z dietą niezbyt smaczną. Dziś jest inaczej i nawet osoby, które lubią słodycze, a chciałaby ograniczyć ilość spożywanego cukru, nie muszą wybierać między zdrowiem a słodką przyjemnością. Na rynku jest wiele przekąsek, którymi można zastąpić słodycze, jak choćby bakalie, masło orzechowe czy ciasteczka bez dodatku cukru. Są tak samo chrupiące i kuszą słodkim smakiem, ale jak je rozpoznać? Na etykiecie znajdziemy komunikat "bez dodatku cukru" lub "bez cukru dodanego". Czy jednak są smaczne?
Skąd się bierze słodycz, gdy w produkcie nie ma cukru?
Ciasteczka wypiekane są z mąki, która jest produktem przemiału zbóż będących źródłem węglowodanów czyli cukrów złożonych. To oznacza, że każde ciasteczko zawiera pewną ilość naturalnie występujących cukrów. Aby uczynić słodki smak bardziej wyrazistym, ciastka cukru dodanego mają często w składzie suszone czy liofilizowane owoce: żurawinę, morelę, daktyla czy rodzynki. Słodki smak nadaje również inulina, naturalny prebiotyk, który jednocześnie sprzyja utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit. Dzięki takim składnikom ciastka zbożowe bez dodatku cukru są słodkie i naprawdę smaczne, a przy tym nie dostarczają zbędnych kalorii.
Ciastka zbożowe – pełne ziarno czy mąka biała?
Podstawowy składnik ciastek, zarówno tych gotowych, jak i wypiekanych w domu, to mąka. Najczęściej producenci ciastek stosują białą mąkę pszenną. Lepszym rozwiązaniem są jednak ciastka pieczone z mąki pełnoziarnistej, czyli nieoczyszczanej. Czym różni się od mąki białej? Aby ją otrzymać, mielone są całe ziarna, wraz z łuską (otrębami) i zarodkami. Dzięki temu mąka pełnoziarnista jest dużo bogatsza w cenne minerały, witaminy oraz błonnik. I dlatego kupując ciasteczka zbożowe, warto spojrzeć na ich skład. Na pierwsze miejsce wybijają się zdecydowanie ciastka pieczone z kilku rodzajów zbóż (np. owsa, żyta i pszenicy), bo różne zboża mają odmienne korzystne właściwości i czynią smak ciastek zdecydowanie bardziej urozmaiconym.
Zbożowe smaki Cookiss – odżywcza moc smaku
Ciastka, które zawierają dużą ilość składników zbożowych, w tym pełnego ziarna, oraz owoców wygrywają pojedynek na smak i wartość odżywczą z tradycyjnymi, dosładzanymi produktami. Chrupiąc je, można rozkoszować się zbożowymi smakami, subtelną słodkością i nutą owoców. A w dodatku pomagają w utrzymaniu prawidłowo zbilansowanej diety. Takie właśnie są Sante Cookiss – ciasteczka bez cukru dodanego w smakach: z morelą oraz z żurawiną. Cookiss są wypiekane aż z trzech rodzajów zbóż: Cookiss z morelą z owsa, pszenicy i ryżu; Cookiss z żurawiną – z owsa, pszenicy i żyta. Ciasteczka zawierają fosfor, cynk, mangan, oraz wyróżniają się wysoką zawartością błonnika. Skład wzbogacono także o inulinę, będącą naturalnym prebiotykiem. Ciastka Cookiss to przekąska, która uwodzi subtelnie słodkim smakiem, choć nie jest dosładzana! Zamoczone w kawie czy herbacie po prostu rozpływają się w ustach!
Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź!