Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1½ szklanki mąki
- 20 dag masła, najlepiej wiejskiego z Wołuszewa
- 5 łyżek cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki śmietany (jeśli trzeba)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 słoik powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły
Przygotowanie:
1. Z mąki, miękkiego masła, cukru, soli, żółtka i ewentualnie śmietany wyrób miękkie ciasto.
2. Ulep z masy kulkę i włóż do lodówki na godzinę.
3. Z papieru do pieczenia wytnij kółko wielkości dna tortownicy.
4. Wyłóż nim formę.
5. Orzechy podpraż na suchej patelni i mieszaj z powidłami.
6. Wylej je razem na papier.
7. Ciasto rozwałkuj na placek (dobrze, by miał w miarę okrągły kształt) i ułóż na powidłach z orzechami.
8. Nakłuj w paru miejscach widelcem.
9. Piecz w 200°C przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie złote i kruche.
10. Po wyłączeniu piekarnika – delikatnie uchyl drzwiczki i zostaw placek jeszcze przez kilka chwil w środku.
11. Potem odwróć ciasto na półmisek i delikatnie zdejmij z niego papier do pieczenia.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
2. Ulep z masy kulkę i włóż do lodówki na godzinę.
3. Z papieru do pieczenia wytnij kółko wielkości dna tortownicy.
4. Wyłóż nim formę.
5. Orzechy podpraż na suchej patelni i mieszaj z powidłami.
6. Wylej je razem na papier.
7. Ciasto rozwałkuj na placek (dobrze, by miał w miarę okrągły kształt) i ułóż na powidłach z orzechami.
8. Nakłuj w paru miejscach widelcem.
9. Piecz w 200°C przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie złote i kruche.
10. Po wyłączeniu piekarnika – delikatnie uchyl drzwiczki i zostaw placek jeszcze przez kilka chwil w środku.
11. Potem odwróć ciasto na półmisek i delikatnie zdejmij z niego papier do pieczenia.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)