Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 20 dag truskawek
- 10 dag malin
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 40 dag masła
- sok z połowy cytryny
Do nasączenia ciasta z truskawkami:
- 1/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 25 dag truskawek
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać białka, lekko wymieszać. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i wymieszać. Blaszkę o bokach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i piec 10-15 minut (180 st). Wyjąć i ostudzić.
- Wzdłuż dłuższego boku przekroić na 3 paski. Truskawki opłukać, pokroić, wymieszać z malinami, cukrem i udusić na gęstą masę. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać po łyżce owoce. Zanim podamy kolejną łyżkę owoców, poprzednia powinna dobrze się połączyć z masłem.
- Wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Powstałym płynem nasączyć biszkopt. Blaty przełożyć kremem, resztą posmarować wierzch ciasta. Dodatkowe truskawki opłukać, osuszyć, przekroić na pół i udekorować ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.