Składniki:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 3 jajka
- skórka otarta z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
oraz:
- 1,5 kg kwaskowych jabłek
- 2 szklanki kwaśnej śmietany 18-proc. (do zup i sosów)
- 3 jajka
- torebka budyniu śmietankowego
- 10 dag cukru
- po 5 łyżek płatków migdałowych, suszonej żurawiny i kandyzowanych wiśni
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, 3 jajka i zagnieć ciasto. Chłodź 30 min.
- Jabłka obierz, przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne. Każdą połówkę natnij wzdłuż wypukłej strony i skrop sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym i 3 jajkami.
- Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy. Przenieś na wałku, ułóż w wyłożonej pergaminem blasze. Na cieście umieść połówki jabłek wypukłą stroną do góry. Zalej masą śmietanową. Posyp płatkami migdałowymi, żurawiną i wiśniami. Piecz 45 minut (180 st.).