Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 4 jajka
- szklanka letniego mleka
- cukier waniliowy
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- drylowane wiśnie nadwiślanki
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach na kruszonkę i odłóż szklankę. Do reszty kruszonki dodaj letnie mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
- Ciasto wylej na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o bokach 35 x 25 cm. Na wierzchu ułóż drylowane wiśnie (ew. inne owoce, np. maliny, jagody) i posyp kruszonką.
- Piecz ok. 50 minut w temperaturze ok. 175 stopni, aż wbity w ciasto patyczek będzie po wyjęciu suchy.