Składniki:
- 40 dag mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól
Na obłożenie:
- 1,2 kg jabłek
- 0,5 l mleka
- torebka budyniu waniliowego
- 5 dag cukru
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszane z połową letniego mleka i łyżeczką cukru połącz z przesianą mąką. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i żółtka. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło. Wyrób i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1–2 cm i ułóż na natłuszczonej blasze, formując wyższe brzegi. Odstaw do wyrośnięcia. Podpiecz na złoty kolor w temp. 180 stopni (10–12 minut).
- Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Ostudź, wymieszaj z żółtkami i rozsmaruj na drożdżowym spodzie.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na krążki grubości ok. 1 cm, ułóż na warstwie budyniowej. Do środka krążków włóż trochę konfitury porzeczkowej.
- Placek zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.