Piernik w polewie czekoladowej

Lubisz świąteczne ciasta? Spróbuj świetnego przepisu na piernik w polewie czekoladowej!
/ 02.12.2008 14:30

Lubisz świąteczne ciasta? Spróbuj świetnego przepisu na piernik w polewie czekoladowej!

Zobacz: Świąteczne pierniczki

Piernik w polewie czekoladowej

Fot. Fotolia

 

Zobacz też: Ulubione ciasta Polaków

 

Składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 12 dag margaryny,
  • 25 dag cukru kryształu,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 15 dag rodzynek,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy,
  • polewa z ciemnej czekolady.

Sposób przygotowania:

1) Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

2) Jaja myjemy dokładnie i wbijamy do wysokiego naczynia.

3) Do jaj dodajemy cukier kryształ i miksujemy aż do uzyskania puszystej konsystencji.

4) Następnie do masy dodajemy szklankę mleka, 3 łyżeczki kakao, mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną oraz całym opakowaniem przyprawy do piernika. Delikatnie mieszamy wszystkie dodane do masy składniki i na sam koniec dokładamy powidła śliwkowe.

5) Wlewamy powoli chłodną rozpuszczoną margarynę, mieszamy masę delikatnie mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

6) Wsypujemy rodzynki i lekko mieszamy.

7) Przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.

8) Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasta, pozostawiamy je do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Potem wyjmujemy i dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA