Lubisz świąteczne ciasta? Spróbuj świetnego przepisu na piernik w polewie czekoladowej!
Zobacz: Świąteczne pierniczki
Fot. Fotolia
Zobacz też: Ulubione ciasta Polaków
Składniki:
- 40 dag mąki,
- 12 dag margaryny,
- 25 dag cukru kryształu,
- 2 jaja,
- 4 łyżki powideł śliwkowych,
- 3 łyżeczki kakao,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 15 dag rodzynek,
- tłuszcz i bułka tarta do formy,
- polewa z ciemnej czekolady.
Sposób przygotowania:
1) Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2) Jaja myjemy dokładnie i wbijamy do wysokiego naczynia.
3) Do jaj dodajemy cukier kryształ i miksujemy aż do uzyskania puszystej konsystencji.
4) Następnie do masy dodajemy szklankę mleka, 3 łyżeczki kakao, mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną oraz całym opakowaniem przyprawy do piernika. Delikatnie mieszamy wszystkie dodane do masy składniki i na sam koniec dokładamy powidła śliwkowe.
5) Wlewamy powoli chłodną rozpuszczoną margarynę, mieszamy masę delikatnie mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
6) Wsypujemy rodzynki i lekko mieszamy.
7) Przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.
8) Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasta, pozostawiamy je do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Potem wyjmujemy i dekorujemy polewą czekoladową.