Piernik dojrzewający
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy do pierników
Miód z masłem i cukrem podgrzać, rozpuścić cukier. Do letniej mieszaniny dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do kamionki, przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie. Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formie, w 180°C ok. godziny (czas zależy od kształtu formy, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony). Jest gotowy do jedzenia (zmięknie) po kilku dniach.
Piernik marchewkowy
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki
- 40 dag marchwi
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
Marchew obrać, utrzeć na drobnej tarce. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej. Mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę wymieszać i przesiać. Połączyć z jajkami. Dodać marchew i wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Piec godzinę w 180°C.