Piernik - przepis

Koniec listopada to czas, kiedy najlepiej jest przygotować ciasto na świąteczny piernik
/ 20.05.2019 08:29

Piernik dojrzewający

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy do pierników

Miód z masłem i cukrem podgrzać, rozpuścić cukier. Do letniej mieszaniny dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do kamionki, przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie. Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formie, w 180°C ok. godziny (czas zależy od kształtu formy, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony). Jest gotowy do jedzenia (zmięknie) po kilku dniach.

Piernik marchewkowy

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki
  • 40 dag marchwi
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników

Marchew obrać, utrzeć na drobnej tarce. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej. Mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę wymieszać i przesiać. Połączyć z jajkami. Dodać marchew i wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Piec godzinę w 180°C.