Składniki:
- 3 szklanki poziomek
- 0,5 litra śmietany 36-proc.
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru nsok i skórka otarta z cytryny
- tabliczka białej czekolady
- kilka kropli esencji waniliowej
Dodatki:
- spód biszkoptowy
- poziomki
- starta biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Poziomki opłucz, osusz. Białą czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Żółtka ubij z cukrem w metalowej misce umieszczonej na rondlu z wrzątkiem. Dodaj esencję waniliową, sok i skórkę otartą z cytryny oraz roztopioną białą czekoladę. Zdejmij miskę z rondla. Po ostudzeniu dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Poziomki połącz z masą.
- Foremki zwilż wodą, wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż krążki wycięte z blatu biszkoptowego. Napełnij masą poziomkową. Wstaw do zamrażalnika na 2–3 godz. Przed podaniem wyłóż na talerzyki deserowe, ostrożnie usuń folię.
- Parfait udekoruj poziomkami i białą czekoladą.