Smażony w głębokim tłuszczu, rumiany i wypełniony pysznym nadzieniem… zwykle pomijany w żywieniowych wyborach tylko ze względu na ilość kalorii, które w sobie kryje. Raz w roku króluje jednak w naszym menu i tego dnia nie można się obejść bez NIEGO.
Mowa oczywiście o pączku, który w ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczyna szaleństwa i zabawę ostatniego tygodnia karnawału. Jeśli spędzimy go tańcząc i bawiąc się, to w tłusty czwartek możemy pozwolić sobie na delektowanie się pączkami. My proponujemy przepisy sprawdzone – dające pyszne ciasto z zaskakującym nadzieniem. Efekt końcowy - wyśmienity! Pączki z żołądkową gorzką. Czy można lepiej rozpocząć ostatni tydzień karnawału ?
Pączki z nadzieniem adwokat:
Składniki na ciasto:
- ¾ litra mleka
- 10 dkg masła
- 1 ½ kg mąki
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- alkohol np. tradycyjna żołądkowa gorzka
- 10 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy
Sposób przyrządzania:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.
Nadzienie adwokat:
- 4 jajka
- 30 dkg cukru pudru
- 1/2 litra mleka
- 1 laska wanilii lub cukru waniliowego
- 1/4 litra likieru Advocaat żołądkowa gorzka
Sposób przyrządzania: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.
Nadzienie pomarańczowe:
Składniki:
2 pomarańcze
3 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
30 ml alkoholu np. żołądkowa gorzka
Sposób przyrządzenia: Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.
Pączki możemy udekorować słodką polewą:
Składniki:
1/2 kostki margaryny
¾ szklanki wody
½ szklanki cukru
2 łyżki likieru mlecznego
Pączki najlepiej smakują z dobrym drinkiem:
Składniki:
20 ml wódka z miodem
30 ml likieru mlecznego
30 ml mleko
30 ml napar z kawy (ekspres)
20 ml syrop waniliowy
Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wszystkie składniki przelej do shaker’a. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Górę posyp czekoladą.
Smacznego.