Składniki na muffinki z wiśniami:
- szkl. wiśni
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- duże jajko
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/3 szkl. mleka,
- 1/3 kostki masła
- łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- płatki migdałowe
Sposób wykonania muffinek z wiśniami:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wydrylowane wiśnie odsącz na sicie.
- W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W drugim naczyniu połącz składniki mokre: jajko, maślankę, mleko oraz uprzednio roztopione i wystudzone masło.
- Gotową masę przelej do miski z suchymi składnikami, dodaj wiśnie i dużą garść płatków z migdałów. Wymieszaj. Uwaga! Ciasto na muffinki powinno mieć nieco grudkowatą konsystencję!
- Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnij masą do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek, możesz dodać do ciasta kawałki czekolady lub gorzkie kakao!