Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 6 żółtek
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- szklanka mleka
- szklanka kremówki
- płaska łyżka mąki pszennej
oraz:
- łyżka płynnego miodu
- 4–5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Wymieszaj z łyżką mąki.
- Mleko zagotuj, połącz z kilkoma łyżkami masy żółtkowej, a następnie wlej do pozostałej masy żółtkowej.
- Ustaw na płytce ochronnej i mieszając, ogrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodaj startą na tarce czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści w gorącym kremie. Ostudź. Dodaj ubitą kremówkę.
- Krawędzie małych foremek do sufletów posmaruj miodem i obsyp wiórkami kokosowymi. Foremki napełnij przygotowanym kremem. Wstaw do zamrażalnika na 2 godz.