Migdałowe ciasteczka świąteczne według Kasi Bukowskiej
Składniki:
- skórka otarta z 1cytryny
- 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 100 g miękkiego masła
Jak zrobić migdałowe ciasteczka świąteczne?
Ucieramy brązowy cukier z masłem. Ścieramy skórkę z cytryny. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy ziarenka.
Do gęstej i puszystej masy dodajemy jedno jajko. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy z mąką i mielonymi migdałami. Zagniatamy wszystkie składniki. Zawijamy w folię i schładzamy przez 25 minut w lodówce.
Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego kształty ciastek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciastka schładzamy i dekorujemy według uznania.
Zobacz inne przepisy w formie wideo