Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła
- żółtko
- masło do formy
Masa:
- 20 dag kremowego serka śmietankowego
- 10 dag borówek amerykańskich
- 25 dag malin
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki nalewki malinowej
Przygotowanie:
- Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka szybko zagnieć ciasto. Karbowaną foremkę na tartę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż ciastem. Nakłuj kilka razy widelcem. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i obsyp grochem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Następnie usuń papier z grochem i piecz kolejne 15 minut. Ostudź.
- Żelatynę rozpuść na parze w małej ilości wody. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. 20 dag malin i borówki ugnieć widelcem, a następnie wymieszaj z nalewką i rozpuszczoną żelatyną. Połącz z masą serową. Gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na ciasto. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem obłóż resztą malin.