Malinowe ciasto z budyniem - przepis składniki i przygotowanie

Kruchy placek i apetyczna masa!
Weronika Kwaśniak / 18.08.2015 06:34
DRUKUJ PRZEPIS
Malinowe ciasto z budyniem - przepis składniki i przygotowanie fot. Kasia Bukowska
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę budyniową:

  • 2 budynie malinowe
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag malin
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka bułki tartej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na malinowe ciasto z budyniem!

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajka i masła zagnieć kruche ciasto.
  2. Połowę ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o wymiarach 24 na 24 cm.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
  4. W tym czasie ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru.
  5. Ciepły budyń wyłóż na podpieczone ciasto.
  6. Maliny posyp mąką ziemniaczaną wymieszaną z bułką tartą i wyłóż na budyń.
  7. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kawałeczki.
  8. Ciasto wyłóż na owoce i ponownie wstaw do piekarnika.
  9. Piecz jeszcze 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz też kilka naszych przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA