Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę budyniową:
- 2 budynie malinowe
- 3 łyżki cukru
- 30 dag malin
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na malinowe ciasto z budyniem!
- Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajka i masła zagnieć kruche ciasto.
- Połowę ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o wymiarach 24 na 24 cm.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
- W tym czasie ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru.
- Ciepły budyń wyłóż na podpieczone ciasto.
- Maliny posyp mąką ziemniaczaną wymieszaną z bułką tartą i wyłóż na budyń.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kawałeczki.
- Ciasto wyłóż na owoce i ponownie wstaw do piekarnika.
- Piecz jeszcze 30 minut w temperaturze 200 stopni C.