Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- szkl. mąki
- po 1/2 szkl. mleka i wody gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
Sos wiśniowy:
- 600 ml kompotu wiśniowego
- 2 szkl. wiśni
- cukier żelujący
- skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
1. Przygotuj sos: do rondelka włóż wydrylowane wiśnie. Podlej wodą i smaż jak konfiturę. Dodaj skórkę pomarańczową i zalej kompotem. Zagotuj. Potem dosyp tyle cukru żelującego, by masa zyskała konsystencję frużeliny.
2. Zrób naleśniki: mąkę zmiksuj z mlekiem, wodą, szczyptą soli, żółtkami i olejem. Na końcu wymieszaj z ubitą pianą z białek.
3. Usmaż naleśniki. Ciepłe placki zwiń w rulony i ułóż po dwa na talerzu. Wierzch polej sosem wiśniowym.