Przygotowanie: 50 min
Porcja: 305 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag maku
- 1/2 l mleka
- 20 dag czerstwej bułki maślanej
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- po 5 dag rodzynek, orzechów i mieszanki kandyzowanych owoców
- 10 dag masła
- pół laski wanilii
- łyżka mleka
- 2–3 łyżki rumu
Sposób wykonania:
1. Mak przepłucz, zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź i dwa razy przepuść przez maszynkę do mięsa.
2. Zagotuj mleko z drobno posiekaną laską wanilii, masłem i miodem. Dodaj mak i na małym ogniu gotuj 30 min. Następnie dodaj opłukane rodzynki, posiekane owoce kandyzowane oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj. Ostudź.
3. Z bułki odkrój skórkę, miąższ potnij w kosteczkę, skrop rumem. Salaterkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę masy makowej i przykryj ją warstwą bułki. Kolejne warstwy układaj tak, aby ostatnią była bułka. Całość lekko dociśnij, przykryj i na kilka godzin wstaw do lodówki. Przed podaniem makówki ostrożnie wytrząśnij na talerz. Usuń folię.
4. Deser według uznania fantazyjnie ozdób orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>