Składniki:
Lody waniliowe:
- litr mleka 2-proc.
- szklanka cukru pudru
- miąższ z całej laski wanilii
- łyżeczka prawdziwego ekstraktu z wanilii
Rurki:
- jajko
- 1,5 łyżki cukru
- 1, 5 łyżki mąki
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z cukrem, miąższem i ekstraktem z wanilii. Przelej do płaskiego pojemnika, przykryj i zamrażaj 3 godz. Wymieszaj i zamrażaj 4 godz., mieszając co pewien czas.
- Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Żółtko ubij do białości z cukrem, dodaj pianę i mąkę. Papier do pieczenia potnij na 8 pasków o bokach 20 x 4 cm. Posmaruj cienko masłem i ciastem. Piecz 5–6 min (200 st.). Wyjmij z pieca, szybko lekko wywiń. Ostudź. Delikatnie zdejmij papier. Podawaj do lodów.