Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 750 ml niekwaśnego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 10 wafelków–kubeczków do lodów
- owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jagody, kawałek arbuza l kolorowy lukier
Przygotowanie:
- Jogurt zmiksować z miodem. Schłodzoną kremówkę ubić na szywno z cukrem wanilinowym. Delikatnie połączyć obie masy. Przełożyć je do zamykanego, plastikoweog naczynia (przeznaczonego do kontaktu z żywnością), wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
- Na początku mrożenia można je zamieszać co pół godziny, by miały nieco lżejszą konsystencję.
- Przy pomocy specjalnej łyżki do wafelkowych kubeczków nakładać po 2–3 kulki lodów. Obłożyć je kawałkami arbuza. Z jagód zrobić oczy ludka, z maliny nos, lukrem narysować usta, a z plastra truskawki zrobić czapeczkę. Lody od razu podawać.