Robi się coraz cieplej, dłużej przebywamy na świeżym powietrzu, spacerując, buszując po sklepach czy choćby wybierając pieszy powrót do domu z pracy. Jestem pewna, że za każdym razem gdy mijacie na swojej drodze lodziarnię ogarnia was nieprzeparta ochota na małe lodowe co nieco.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu skusić się na pyszne lody, ale co mają zrobić osoby będące na diecie odchudzającej i liczące każdą kalorię przed letnim sezonem? Polecam domową produkcję niskokalorycznych lodów, a w dodatku zdrowych, bo na bazie świeżych owoców i jogurtu. Są pyszne i zdrowe, a ich przygotowanie to prawdziwa frajda. W ich „produkcji” mogą pomóc nam także dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. Możecie zrobić je razem z partnerem czy kimkolwiek chcecie, albo samemu i sprawić tym niespodziankę rodzinie lub znajomym.
Przygotowując domowe lody należy pamiętać o wyborze świeżych i dobrej jakości produktów takich jak: świeże jajka ze sprawdzonego źródła, naturalny jogurt (chudy lub pełny), śmietanka kremówka, owoce najlepiej sezonowe. Aby zredukować ilość kalorii w lodach, cukier możemy zastąpić słodzikiem lub miodem, albo dodać go mniej niż jest podane w przepisie - i tak wystarczająco dużo słodkości nadadzą im bazowe owoce.
Lody możesz zamrozić w plastikowych kubeczkach z łyżeczką włożoną w ich środek, lub w większym pojemniku i po zamrożeniu nakładać je łyżką do lodów.
A więc do dzieła!
Lody truskawkowe
SKŁADNIKI:
- 250 g truskawek,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- około 7 plastikowych kubeczków i tyle samo łyżeczek.
WYKONANIE:
Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu.
W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pozostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Zamieszać łyżką.
Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek.
W ten sposób otrzymamy lody dwukolorowe i połowy będą różnić się w smaku.
Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć.
Lody o smaku owoców leśnych
SKŁADNIKI:
- 4 kubeczki jogurtu naturalnego (razem 500 g),
- 150 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, maliny, porzeczki, poziomki, jagody),
- 30 g miodu,
- 20 g cukru trzcinowego,
- łyżka soku pomarańczowego,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 białka.
WYKONANIE:
Wymieszaj jogurt z łyżką cukru waniliowego i miodem i wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki. Ugotuj na małym ogniu przez co najmniej 10 minut wszystkie owoce wraz z sokiem pomarańczowym i cukrem trzcinowym. Zdejmij z ognia i pozostaw do zupełnego ostygnięcia.
Wymieszaj owoce z ochłodzonym jogurtem i włóż na pół godziny do zamrażarki.
Ubij na sztywno białka i wymieszaj z masą owocowo-jogurtową, a następnie z powrotem wstaw do zamrażarki na około 3 godziny. Lody możesz zamrozić w jednym pojemniku, a później nakładać je łyżką do lodów do pucharków, lub od razu wlać je do pojedynczych kubeczków.
Lody bananowe
SKŁADNIKI:
- 2 banany,
- 150 g cukru trzcinowego (lub białego),
- pół szklanki wody,
- 200 g śmietany kremówki,
- łyżeczka cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny cytryny.
WYKONANIE:
Zmiksuj banany z sokiem z cytryny. Zagotuj wodę z cukrem, aż do wrzenia, pogotuj przez chwilę. Ostudzoną dodaj do bananów – zamieszaj.
Ubij śmietanę na sztywno wraz z łyżką cukru pudru.
Wymieszaj ją razem z bananami i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, aby co pół godziny przemieszać lody, aż do całkowitego zamrożenia.
Lody melonowe
SKŁADNIKI:
- 250 g miąższu z melona,
- 200 g cukru,
- pół szklanki słodkiej śmietany,
- pół szklanki wody,
- sok z cytryny,
- białko jajka.
WYKONANIE:
Zagotuj wodę z cukrem, ostudź ją. Zmiksuj melona z sokiem z cytryny, dodaj syrop z wody i cukru, zamieszaj. Dodaj śmietanę, zamieszaj i włóż do zamrażarki. Gdy lody zaczną się zamrażać dodaj do nich ubite na sztywno białko, zamieszaj i pozostaw do całkowitego zamrożenia.