Łapki

„Rączki mamy, rączki taty są niezbędne dzisiaj w kuchni tutaj. Kupcie też kolorowe landrynki na pazurki dziewczynki. Dziś robimy łapki na urodzinki"
/ 30.03.2009 10:57
„Rączki mamy, rączki taty są niezbędne dzisiaj w kuchni tutaj. Kupcie też kolorowe landrynki na pazurki dziewczynki. Dziś robimy łapki na urodzinki"

Łapki

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1 duże jajko,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyka gorącej wody (lub więcej, gdy będzie potrzeba),
  • landrynki.
Etapy przygotowania

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Następnie utrzyj gładką masę z cukru i masła. Dodaj do tego mleko, esencję waniliową (olejek waniliowy) i jajko. Na koniec połącz masę z mąką i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie części - zrób dwie kule i zawiń w folię aluminiową. Kule wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość 6 mm. Przyłóż foremkę (rozpostartą dłoń) i ostrym nożem wykrój ciastko. Możesz zachęcić dzieci do pomocy - niech ich łapki będą foremkami, a ty wycinaj dłonie z ciasta. Ciasteczka układaj na blasze w odstępie 2 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10-12 minut (brzegi ciasteczek powinny się lekko przyrumienić). Po wystygnięciu - zabierz się do „malowania” paznokci. Wymieszaj cukier puder z wodą - użyj to jako klej do przyklejania kawałków landrynek (tzn. paznokci).

Smacznego!

Celina Fręczko

Redakcja poleca

REKLAMA