Piernik z białą czekoladą fot. Adobe Stock

Łaciaty piernik

Ubijamy całe jajka z cukrem, dodajemy wszystkie składniki mieszając. Na sam koniec dajemy powidła i nie rozbijamy za mocno.Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.
/ 23.10.2018 13:54
Piernik z białą czekoladą fot. Adobe Stock

Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych ok. 200 ml
4 jajka
16 g cukru waniliowego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika

masa serowa:
0,5 kg serka śmietankowego lub  0,5 kg mielonego białego sera,
4 jajka
12,5 dag margaryny (roztopionej i ostudzonej),
2 łyżki budyniu śmietankowego (do mielonego sera białego 1 łyżka),
kilka kropel aromatu pomarańczowego

na polewę:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
5 dag margaryny lub masła

Sposób przygotowania

Ciasto: Ubijamy całe jajka z cukrem, dodajemy wszystkie składniki mieszając. Na sam koniec dajemy powidła i nie rozbijamy za mocno.Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.

Na masę serową: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ucierając pałką. Wsypać budyń, wlać stopioną zimną margarynę i zapach. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do sera. Nie mieszać długo, aby serek był puszysty. Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni (termoobieg). Na piernik nakładać łyżką kupkami serek (jak łaty), nie rozcierać. Piec ok.50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ale nie otwierać piekarnika zaraz po wyłączeniu.

Polewa: czekoladę pokruszyć i roztopić z margaryną - nie gotować. Rozprowadzić gorącą na ciepłym cieście. Dowolnie udekorować.