Kuchnia angielska: Carrot cake

Carrot cake czyli angielskie ciasto marchewkowe. Ciasto to, należy już do klasyków angielskiej sztuki cukierniczej, bez problemu kupimy je w londyńskich (i nie tylko) kawiarenkach czy pubach. W sam raz do popołudniowej herbatki.
/ 10.11.2009 07:33

Carrot cake czyli angielskie ciasto marchewkowe. Ciasto to, należy już do klasyków angielskiej sztuki cukierniczej, bez problemu kupimy je w londyńskich (i nie tylko) kawiarenkach czy pubach. W sam raz do popołudniowej herbatki.

Kuchnia angielska: Carrot cakeCiasto to ma charakterystyczny ciepłobrązowy kolor, który zawdzięcza po pierwsze obowiązkowej obecności marchewki, ale także brązowemu cukrowi trzcinowemu i niewielkiej ilości melasy z trzciny cukrowej, która nadaje temu wypiekowi szczególnego aromatu, smaku i właśnie wyglądu.
Ciemne wnętrze ciasta pięknie kontrastuje z jego śnieżnobiałym “okryciem wierzchnim”. Ciasto pokryte jest bowiem masą ze świeżego, kremowego serka (typu Philadelphia), masła, cukru i wanilii.

Składniki na ciasto:

  • 15 g sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 450 g startych na drobnych oczkach tarki lub zmiksowanych marchewek,
  • 300 g mąki,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 300 ml oleju słonecznikowego,
  • szczypta soli,
  • 350 g brązowego cukru trzcinowego,
  • 6 jajek,
  • łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (można pominąć).

Składniki na polewę:

  • 500 g serka Philadelphia (lub mascarpone),
  • 100 g miękkiego masła,
  • 500 g cukru pudru,
  • łyżeczka esencji waniliowej w proszku.

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do około 180°.
Zmiksować cukier trzcinowy z cynamonem i olejem słonecznikowym przez co najmniej 10 minut. Do otrzymanej masy dodać jajka i dalej miksować, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Do masy przez sitko wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a także pozostałymi przyprawami – zmiksować. Na koniec dodać starte lub zmiksowane, odsączone od nadmiaru soku marchewki i zamieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką.
Wysmarować masłem i posypać bułką tartą okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, wlać do niej masę i włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika. Piec przez około godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozwolić mu ostygnąć i posmarować tak przygotowaną polewą:
Zmieszać serek Philadelphia lub mascarpone z miękkim, świeżym masłem i cukrem pudrem. Można zmieszać mikserem na małych obrotach (uważając, aby nie miksować zbyt długo, bo masa mogłaby się rozwarstwić), albo po prostu mieszając składniki masy wierzchniej drewnianą łyżką.
 

Redakcja poleca

REKLAMA