Mleczny krem otrzymuje się poprzez długie gotowania mleka z cukrem, a następnie możemy wykorzystać go jako nadzienie do ciast, np. biszkopta, polewę do lodów czy zjeść jako samodzielny deser lekko schłodzony w lodówce.
Krem jest także podstawowym składnikiem innej argentyńskiej słodkości, ciasteczek o nazwie „ Alfajores”.
Tą mleczną słodkością możemy także przełożyć wafle, tworząc w ten sposób całkiem nowy przysmak.
Jeśli macie więc ochotę na trochę inną „krówkę” w wydaniu deserowym i kremowym czym prędzej przygotujcie ten pyszny, mleczny krem.
Składniki:
- pół litra pełnego mleka,
- 150 g brązowego cukru trzcinowego,
- laska wanilii lub cukier waniliowy,
- szczypta sody oczyszczonej.
W garnuszku zagrzać mleko, dodać cukier, szczyptę sody oczyszczonej i ziarenka z laski wanilii.
Zagotować wszystko, a następnie obniżyć ogień i gotować na malutkim ogniu przez około 50 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Krem będzie gotowy, gdy podczas mieszania dno garnka zacznie być widoczne.
Ostudzić krem, wydobyć z niego ziarenka wanilii i podawać.
Dulce de Leche
|
Dulce de Leche |
Fot. www.applepiepatispate.com
Anna Łyczko Borghi