Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 jajek
- niepełna szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- gorzka polewa czekoladowa
- 2 budynie waniliowe
- kostka masła (250 g)
- 1/2 l mleka
Przygotowanie:
- Żółtka jajek utrzyj z niepełną szklanką cukru. Wymieszaj z dwoma rodzajami przesianej mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.
- Z mleka i proszków budyniowych ugotuj gęsty budyń, ostudź. Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Powstałym kremem przełóż placki biszkoptowe. Na jednej warstwie kremu rozsmaruj dżem.
- Polewę czekoladową stop zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Jeszcze ciepłą wylej na tort i długim, szerokim nożem rozprowadź po całej powierzchni ciasta. Tort udekoruj według uznania, np. wisienkami koktajlowymi.