Książęcy tort z wiśniami - przepis

Tort z wiśniami sprawi przyjemność i tobie, i twoim gościom. Sprawdź przepis!
/ 06.05.2010 13:26
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • gorzka polewa czekoladowa
  • 2 budynie waniliowe
  • kostka masła (250 g)
  • 1/2 l mleka
Przygotowanie:
  • Żółtka jajek utrzyj z niepełną szklanką cukru. Wymieszaj z dwoma rodzajami przesianej mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.
  • Z mleka i proszków budyniowych ugotuj gęsty budyń, ostudź. Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Powstałym kremem przełóż placki biszkoptowe. Na jednej warstwie kremu rozsmaruj dżem.
  • Polewę czekoladową stop zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Jeszcze ciepłą wylej na tort i długim, szerokim nożem rozprowadź po całej powierzchni ciasta. Tort udekoruj według uznania, np. wisienkami koktajlowymi. 
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA