Składniki:
Ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 20 dag masła
- 20 dag serka waniliowego
- szklanka mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
- 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego
- 60 dag pokrojonych truskawek
- szklanka kremówki
Poncz:
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i solą. Dodaj po jajku, sok i skórkę z cytryny. Dosyp mąkę z proszkiem. Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy o średn. 24 cm. Piecz 40 min (180 st.). Ostudź. Przekrój na 2 blaty. Nasącz ponczem z 1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru pudru.
- Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, dodawaj po łyżce serek i mleko w proszku. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
- Jeden blat posmaruj dżemem, obłóż częścią truskawek, posmaruj kremem, przykryj drugim blatem. Kremówkę ubij, posmaruj boki tortu. Resztę śmietany przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tortu. Obłóż resztą truskawek.