Kremowy tort z truskawkami i ponczem cytrynowym - przepis

Kremowy tort z truskawkami i ponczem cytrynowym idealnie pasuje do wystawnego menu na przyjęcie!
/ 07.05.2013 12:20
DRUKUJ PRZEPIS
Kremowy tort z truskawkami i ponczem cytrynowym - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 20 dag masła
  • 20 dag serka waniliowego
  • szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:

  • 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego
  • 60 dag pokrojonych truskawek
  • szklanka kremówki

Poncz:

  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Masło utrzyj z cukrem i solą. Dodaj po jajku, sok i skórkę z cytryny. Dosyp mąkę z proszkiem. Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy o średn. 24 cm. Piecz 40 min (180 st.). Ostudź. Przekrój na 2 blaty. Nasącz ponczem  z 1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru pudru.
  2. Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, dodawaj po łyżce serek i mleko w proszku. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
  3. Jeden blat posmaruj dżemem, obłóż częścią truskawek, posmaruj kremem, przykryj drugim blatem. Kremówkę ubij, posmaruj boki tortu. Resztę śmietany przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tortu. Obłóż resztą truskawek. 
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA