Knedelki z porzeczkami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 1/2 szklanki kremówki
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli

Sos:
- szklanka rozmrożonych czerwonych porzeczek
- szklanka kremówki
- cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto parzone:  kremówkę zagotuj z masłem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż powstanie gęste ciasto, a ścianki garnka pokryją się białym nalotem. Ciasto przełóż do miski i lekko przestudź. Cały czas miksując, dodaj po jajku. Razem z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.

2. W garnku zagotuj wodę z odrobiną cukru. Dwiema łyżkami maczanymi we wrzątku formuj kuleczki z ciasta i kładź partiami do wody. Gotuj około 5 min. Wyjmij na talerz. Podawaj z kremówką wymieszaną z porzeczkami i cukrem waniliowym. Posyp cynamonem.
DRUKUJ PRZEPIS