Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag masy marcepanowej
- 15 dag orzechów pekan (lub innych)
- 3 jajka
- torebka cukru waniliowego
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 20 dag śmietanki kremówki
- po 10 dag białej i gorzkiej polewy czekoladowej
- wisienki kandyzowane do dekoracji
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Na drobnej tarce zetrzyj 15 dag masy marcepanowej. W młynku zmiel orzechy. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą kremową masę. Dalej ucierając, dosypuj po łyżce mąki wymieszanej ze startym marcepanem, przyprawą do pierników i orzechami. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
- Formę keksową natłuść, obsyp bułką tartą. Wlej połowę ciasta. Z reszty masy marcepanowej utocz cienki wałeczek. Ułóż na cieście i zalej pozostałym ciastem. Piecz godzinę w temperaturze 175 st. Upieczone ciasto na 5 minut pozostaw w formie, następnie wytrząśnij i ostudź.
- W osobnych garnuszkach stop polewy. Najpierw posmaruj ciasto ciemną czekoladą, a kiedy przestygnie, udekoruj paseczkami białej. Keks przybierz wisienkami koktajlowymi.