Keks waniliowy z żurawiną - przepis

Keks waniliowy z żurawiną to świąteczne ciasto, które warto podać najbliższym.
/ 17.12.2007 14:17
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • odrobina kurkumy
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 35 dag mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • kieliszek rumu
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
  1. Rodzynki opłucz, zalej rumem, odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrem na kremową masę. Dodaj rdzeń wanilii, kurkumę, ewentualnie szczyptę soli. Stale ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  2. Formę keksową obficie wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Ciasto wymieszaj ze skórką pomarańczową, żurawiną oraz osączonymi z rumu rodzynkami. Ciastem napełnij przygotowaną foremkę, wyrównaj powierzchnię.
  3. Keks z bakaliami piecz około 75 minut w temperaturze 175 st. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5 minut, następnie wytrząśnij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polukruj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA