Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- odrobina kurkumy
- miąższ z 1 laski wanilii
- 4 jajka
- 35 dag mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżeczki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 15 dag suszonej żurawiny
- kieliszek rumu
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
- Rodzynki opłucz, zalej rumem, odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrem na kremową masę. Dodaj rdzeń wanilii, kurkumę, ewentualnie szczyptę soli. Stale ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Formę keksową obficie wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Ciasto wymieszaj ze skórką pomarańczową, żurawiną oraz osączonymi z rumu rodzynkami. Ciastem napełnij przygotowaną foremkę, wyrównaj powierzchnię.
- Keks z bakaliami piecz około 75 minut w temperaturze 175 st. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5 minut, następnie wytrząśnij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polukruj.