Kawowe desery

Filiżanka mocnej kawy czy małe espresso na zakończenie posiłku to świetna dawka energii i jednocześnie mała pomoc dla przyspieszenia metabolizmu. Smakosze kawy z przyjemnością rozsmakują się także w słodkich deserach na bazie kawy. Istnieją setki kawowych deserów, oto niektóre z nich, bardzo inspirujące, oryginalne i oczywiście przepyszne.
/ 10.03.2010 10:56
Filiżanka mocnej kawy czy małe espresso na zakończenie posiłku to świetna dawka energii i jednocześnie mała pomoc dla przyspieszenia metabolizmu. Smakosze kawy z przyjemnością rozsmakują się także w słodkich deserach na bazie kawy. Istnieją setki kawowych deserów, oto niektóre z nich, bardzo inspirujące, oryginalne i oczywiście przepyszne.

Kawowe czekoladki

Finezyjnie ozdobione małe dzieła sztuki. Aż żal ich skosztować, bo takie są ładne. Ale zawsze można zrobić ich kolejną porcję, bo to istne czekoladowo – kawowe niebo w gębie!

Składniki:
  • 12 gotowych dekoracji czekoladowych w formie miseczek, można także wykorzystać przepołowione połówki małych jajek czekoladowych,
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g mocnego espresso,
  • 12 ozdób czekoladowych w kształcie ziarenek kawy,
  • likier kawowy.
Wykonanie:
Rozpuścić czekoladę w garnuszku na małym ogniu i wymieszać z espresso, pozostawić do wystygnięcia, a następnie wymieszać z 200 g ubitej na sztywno śmietany.
Do otrzymanej masy dodać łyżkę kawowego likieru, zamieszać.
Masą wypełniamy czekoladowe miseczki i dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego pozostałą bitą śmietaną (200 g). Na wierzchu układamy czekoladowe ziarenko kawy.
Tak przygotowane czekoladki podajemy natychmiast po przygotowaniu lub wkładamy je do lodówki, z której wyjmujemy je na chwilkę przed degustacją.

Kawowe desery

Kawowy suflet w filiżance

Mała niespodzianka – zamiast kawy w filiżance znajdziemy smakowite, mięciutkie kawowe suflety. Ciekawy pomysł na niecodzienny deser.

Składniki:
  • 150 g mleka,
  • 60 g masła,
  • 50 g mocnego espresso,
  • 40 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 3 białka,
  • 40 g cukru,
  • sól.
Wykonanie:
Zagotować mleko z kawą espresso. Dodać masło wymieszane z mąką, zamieszać i zmniejszyć ogień do minimum. Masę trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki się nie zagęści, powstanie z niej krem.
Do otrzymanego kremu dodać żółtka i cukier. Pozostawić do ostygnięcia i w międzyczasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i łyżką cukru.
Ubite białka wymieszać delikatnie ze schłodzoną masą.
Sześć porcelanowych filiżanek do kawy wysmarować masłem, posypać odrobiną cukru i napełnić w 2/3 ciastem. Upiec w dość wysokiej temperaturze, około 200° przez 15 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.

Sorbet kawowy

Czyli kawa w wydaniu na zimno i słodko. Lekki, orzeźwiający deser, w sam raz na koniec obfitego obiadu.

Składniki:
  • 400 g cukru,
  • 250 g mocnego espresso,
  • 1 białko,
  • 250 ml wody.
Wykonanie:
350 g cukru zagotować z wodą. Do otrzymanego syropu dodać kawę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masę przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować z jej instrukcją lub włożyć ją do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ubić białko z pozostałymi 50 g cukru i w momencie gdy sorbet zacznie się zamrażać dodać ubite białko z cukrem, zamieszać i pozostawić do kompletnego zamrożenia.

Anna Łyczko Borgii

Redakcja poleca

REKLAMA