Kawowe czekoladki
Finezyjnie ozdobione małe dzieła sztuki. Aż żal ich skosztować, bo takie są ładne. Ale zawsze można zrobić ich kolejną porcję, bo to istne czekoladowo – kawowe niebo w gębie!
Składniki:
- 12 gotowych dekoracji czekoladowych w formie miseczek, można także wykorzystać przepołowione połówki małych jajek czekoladowych,
- 400 g śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g mocnego espresso,
- 12 ozdób czekoladowych w kształcie ziarenek kawy,
- likier kawowy.
Rozpuścić czekoladę w garnuszku na małym ogniu i wymieszać z espresso, pozostawić do wystygnięcia, a następnie wymieszać z 200 g ubitej na sztywno śmietany.
Do otrzymanej masy dodać łyżkę kawowego likieru, zamieszać.
Masą wypełniamy czekoladowe miseczki i dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego pozostałą bitą śmietaną (200 g). Na wierzchu układamy czekoladowe ziarenko kawy.
Tak przygotowane czekoladki podajemy natychmiast po przygotowaniu lub wkładamy je do lodówki, z której wyjmujemy je na chwilkę przed degustacją.
Kawowy suflet w filiżance
Mała niespodzianka – zamiast kawy w filiżance znajdziemy smakowite, mięciutkie kawowe suflety. Ciekawy pomysł na niecodzienny deser.
Składniki:
- 150 g mleka,
- 60 g masła,
- 50 g mocnego espresso,
- 40 g mąki,
- 2 żółtka,
- 3 białka,
- 40 g cukru,
- sól.
Zagotować mleko z kawą espresso. Dodać masło wymieszane z mąką, zamieszać i zmniejszyć ogień do minimum. Masę trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki się nie zagęści, powstanie z niej krem.
Do otrzymanego kremu dodać żółtka i cukier. Pozostawić do ostygnięcia i w międzyczasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i łyżką cukru.
Ubite białka wymieszać delikatnie ze schłodzoną masą.
Sześć porcelanowych filiżanek do kawy wysmarować masłem, posypać odrobiną cukru i napełnić w 2/3 ciastem. Upiec w dość wysokiej temperaturze, około 200° przez 15 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.
Sorbet kawowy
Czyli kawa w wydaniu na zimno i słodko. Lekki, orzeźwiający deser, w sam raz na koniec obfitego obiadu.
Składniki:
- 400 g cukru,
- 250 g mocnego espresso,
- 1 białko,
- 250 ml wody.
350 g cukru zagotować z wodą. Do otrzymanego syropu dodać kawę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masę przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować z jej instrukcją lub włożyć ją do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ubić białko z pozostałymi 50 g cukru i w momencie gdy sorbet zacznie się zamrażać dodać ubite białko z cukrem, zamieszać i pozostawić do kompletnego zamrożenia.
Anna Łyczko Borgii