Jaką funkcję pieczenia wybrać?

Najwyższą efektywność energetyczną, a tym samym najmniejsze zużycie energii, mają urządzenia oznaczone symbolem A+++. / fot. Candy
Jeśli stałaś się posiadaczką piekarnika elektrycznego musisz zdecydować jaką metodę wybrać do pieczenia ciast: konwencjonalną (równomierne grzanie dolnej i górnej płyty) czy z zastosowaniem termoobiegu? Piekarnik elektryczny daje wiele możliwości jednak trzeba wiedzieć jaką funkcję wybrać i jak dostosować czas pieczenia ciasta.
/ 19.09.2010 12:55
Najwyższą efektywność energetyczną, a tym samym najmniejsze zużycie energii, mają urządzenia oznaczone symbolem A+++. / fot. Candy

Rodzaj ciasta

Pieczenie konwencjonalne

Termoobieg

Czas pieczenia h:min

Temperatura oC

Czas pieczenia h:min

Temperatura oC

Babka piaskowa

1:15 - 1:20

160-175

1:05-1:10

160

Babka drożdżowa

0:50 - 1:00

175-190

1:00-1:10

160

Biszkopt

0:30 - 0:40

170-180

0:25-0:40

160

Chałka drożdżowa

0:30 - 0:40

190-200

0:40-0:45

175

Ciasto kruche pod owoce

0:10 -  0: 25

210-220

-

-

Strucla z owocami

0:40 - 0:50

220

-

-

Placek z owocami

0:25 - 0:50

200-210

0:40-0:55

175

Placek z kruszonką

0:20 - 0:30

200-220

Bezy

-

-

1:00-1:10

100

Zobacz także: Przeliczniki miar kuchennych.

Redakcja poleca

REKLAMA