Jak przygotować deser ze śnieżki i galaretki?

Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao
Deser z galaretki - przepis.
/ 17.07.2010 19:57
Najlepsze są naturalne w najprostszej postaci cukry, jak najmniej przetworzone technologicznie: owoce świeże i suszone oraz ich przetwory, miód i kakao

Składniki : 

  • śnieżka, 
  • galaretka,  
  • 200 ml mleka, 
  • 0,5 l wody.

Śnieżka: do wysokiego naczynia wlać 200 ml mleka. Zawartość torebki powoli wsypywać do mleka i miksować około 5 minut mikserem elektrycznym.

Galaretka: zawartość torebki wsypać do 0,5 l przegotowanej, gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować).

Po schłodzeniu galaretki, wlać ją do naczynia ze śnieżką, po czym delikatnie wymieszać. Wlać do salaterek i wstawić do lodówki na 10 – 15 minut.

Deser jest gotowy do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Zobacz także: Domowy kisiel, budyń, galaretka.

Redakcja poleca

REKLAMA