Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag mąki
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 1 żółtko surowe
- 5 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 – 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Na masę serową:
- 0,5 kg mielonego sera
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 5 – 6 twardych gruszek
- 1 torebka budyniu waniliowego
Na kokosową kruszonkę:
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 15 dag mąki
- 5 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Zagnieć składniki kruszonki. Uformuj z nich kulę i włóż do zamrażalnika.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dobrze wysiekaj z pokrojonym na płatki schłodzonym masłem. Dodaj ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Składniki połącz nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Przyrządź masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym po łyżce serem. Wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Gruszki umyj, wytrzyj i cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Tortownicę natłuść i wyłóż ciastem formując wysokie brzegi. Ułóż cząstki gruszek i przykryj je masą serową.
- Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 60 minut.