Drożdżowy wieniec migdałowy

Do masy marcepanowej warto dodać garść rodzynek namoczonych w rumie
/ 30.03.2011 13:40

Przygotowanie: 2 godz. 
Porcja: 215 kcal

Składniki na 8 porcji:
-  40 dag mąki
-  3 dag drożdży
-  1/2 szklanki cukru
-  3 żółtka
-  1/2 kostki (125 g) rozpuszczonej margaryny
-  1/2 szklanki letniego mleka
-  skórka otarta z cytryny
-  szczypta soli
-  szczypta kurkumy

Obłożenie:
-  10 dag masy marcepanowej
-  20 dag mielonych migdałów
-  5 dag pokrojonych kandyzowanych wiśni
-  10 dag brązowego cukru
-  5 łyżek dżemu brzoskwiniowego
-  białko i łyżka dżemu brzoskwiniowego do posmarowania ciasta
-  cukier puder

Sposób wykonania:

1. Drożdże wkrusz do mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, rozetrzyj. Odstaw do wyrośnięcia.

2. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na puszysty krem. Mąkę przesiej do miski razem z kurkumą i szczyptą soli. Dodaj stopioną przestudzoną margarynę, pracujący zaczyn oraz masę żółtkową. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę
do wyrośnięcia.

3. W tym czasie zmiksuj marcepan z dżemem i cukrem. Do masy dodaj migdały i posiekane wiśnie.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o wym. 45 x 50 cm. Posmaruj przygotowaną masą marcepanową. Zwiń roladę. Ciasto dość głęboko ponacinaj w odstępach co 2 cm. Przenieś na blachę przykrytą pergaminem, uformuj wianek. Piecz 60 min w temp.
190 st. W połowie czasu pieczenia posmaruj ciasto białkiem wymieszanym z łyżką dżemu. Przed podaniem wianek oprósz cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>