Przygotowanie: 2 godz.
Porcja: 215 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1/2 kostki (125 g) rozpuszczonej margaryny
- 1/2 szklanki letniego mleka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Obłożenie:
- 10 dag masy marcepanowej
- 20 dag mielonych migdałów
- 5 dag pokrojonych kandyzowanych wiśni
- 10 dag brązowego cukru
- 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego
- białko i łyżka dżemu brzoskwiniowego do posmarowania ciasta
- cukier puder
Sposób wykonania:
1. Drożdże wkrusz do mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, rozetrzyj. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na puszysty krem. Mąkę przesiej do miski razem z kurkumą i szczyptą soli. Dodaj stopioną przestudzoną margarynę, pracujący zaczyn oraz masę żółtkową. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę
do wyrośnięcia.
3. W tym czasie zmiksuj marcepan z dżemem i cukrem. Do masy dodaj migdały i posiekane wiśnie.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o wym. 45 x 50 cm. Posmaruj przygotowaną masą marcepanową. Zwiń roladę. Ciasto dość głęboko ponacinaj w odstępach co 2 cm. Przenieś na blachę przykrytą pergaminem, uformuj wianek. Piecz 60 min w temp.
190 st. W połowie czasu pieczenia posmaruj ciasto białkiem wymieszanym z łyżką dżemu. Przed podaniem wianek oprósz cukrem pudrem.
Pyszne ciasta - forum >>
Drożdżowy wieniec migdałowy
Do masy marcepanowej warto dodać garść rodzynek namoczonych w rumie