Składniki:
- 5 dag masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- skórka otarta z pomarańczy
- jajko
- 10 dag rodzynek
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj z mąką i cukrem.
2. Drożdże rozetrzyj z mlekiem, połącz ze skórką pomarańczową.
3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Rozczyn dodaj do mąki z masłem, wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
5. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
6. Ciasto zagnieć z połową opłukanych i osuszonych rodzynek.
7. Rozwałkuj na prostokąt grubości około 1 cm.
8. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody i posyp pozostałymi rodzynkami.
9. Ciasto zwiń w rulon, pokrój na 9 krążków o grubości ok. 2 cm.
10. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
11. Ślimaczki posmaruj pozostałym jajkiem i piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 185°C.