Wielkanocne wianuszki drożdżowe

Alternatywa dla tradycyjnej wielkanocnej babki - pulchne wianuszki drożdżowe! Pyszny wypiek na święta wielkanocne!
/ 16.04.2014 16:18

Alternatywa dla tradycyjnej wielkanocnej babki - pulchne wianuszki drożdżowe! Pyszny wypiek na święta wielkanocne!

Drożdżowe ciasto wielkanocne

fot. Fotolia

Zobacz też: Tort Wielkanocny koszyczek

Składniki drożdżowego ciasta wielkanocnego:

  • 500 g mąki przennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka + 2 łyżki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Drożdże włóż do miseczki, dodaj cukier i 2 łyżki mleka (powinno być letnie).
2. Wymieszaj.
3. Dodaj łyżkę mąki.
4. Wymieszaj rozczyn i odstaw go w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
5. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sól i wymieszaj.
6. Dodaj rozczyn, pozostałą część mleka i jajko.
7. Zagnieć ciasto.
8. Wyrób ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
9. Ciasto podziel na 8 wałeczków.
10. Z każdego wałeczka zrób mały warkoczyk.
11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
12. Wianuszki ułóż na blaszce i odstaw na 20 minut.
13. Piecz w 185 stopniach przez 30 minut.
14. Posyp cukrem pudrem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)