Alternatywa dla tradycyjnej wielkanocnej babki - pulchne wianuszki drożdżowe! Pyszny wypiek na święta wielkanocne!
fot. Fotolia
Zobacz też: Tort Wielkanocny koszyczek
Składniki drożdżowego ciasta wielkanocnego:
- 500 g mąki przennej
- 15 g świeżych drożdży
- jajko
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka + 2 łyżki
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże włóż do miseczki, dodaj cukier i 2 łyżki mleka (powinno być letnie).
2. Wymieszaj.
3. Dodaj łyżkę mąki.
4. Wymieszaj rozczyn i odstaw go w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
5. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sól i wymieszaj.
6. Dodaj rozczyn, pozostałą część mleka i jajko.
7. Zagnieć ciasto.
8. Wyrób ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
9. Ciasto podziel na 8 wałeczków.
10. Z każdego wałeczka zrób mały warkoczyk.
11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
12. Wianuszki ułóż na blaszce i odstaw na 20 minut.
13. Piecz w 185 stopniach przez 30 minut.
14. Posyp cukrem pudrem.