Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
- 2 łyżki malin (mogą być mrożone lub z konfitury)
- listki świeżej mięty lub melisy
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Odłóż 1/3 truskawek.
- Zagotuj ok. 500 ml wody. Wrzuć do niej pozostałe truskawki. Gotuj około 2–3 minut, pozostaw pod przykryciem na 10 minut, by kompot „naciągnął”. Dosłodź do smaku, przecedź, by oddzielić owoce.
- W gorącym płynie rozpuść żelatynę (galaretkę przygotujesz szybciej, jeżeli skorzystasz z gotowego deseru w proszku. Możesz sięgnąć po tę o smaku truskawkowym lub malinowym).
- Galaretkę z truskawek wystudź, wstaw do lodówki, aby stężała.
- Jagody przebierz, opłucz, osusz. Maliny przebierz. Odłożone truskawki pokrój na plasterki.
- Galaretkę z truskawek „skrob” łyżeczką i nakładaj do schłodzonych pucharków, przekładając owocami. Deser udekoruj listkami mięty lub melisy. Od razu podawaj.