Desery z koziego sera

Coraz częściej doceniamy smak i właściwości zdrowotne kozich serów, ale nadal rzadko kojarzymy je z deserami. Nic bardziej błędnego. Okazuje się, że delikatny, kremowy smak koziego serka idealnie współgra ze słodyczą wiśni czy truskawek, tworząc w ten sposób niezrównane desery.
/ 05.07.2018 13:44

Coraz częściej doceniamy smak i właściwości zdrowotne kozich serów, ale nadal  rzadko kojarzymy je z deserami. Nic bardziej błędnego. Okazuje się, że delikatny, kremowy smak koziego serka idealnie współgra ze słodyczą wiśni czy truskawek, tworząc w ten sposób niezrównane desery.

Sery kozie potrafią uświetnić każde danie, dodając im charakteru i wyrazistości. To produkt, który stanowi zarówno doskonałą bazę do stworzenia pełnego dania, jak również przysmak sam sobie. Wspaniale wzbogaci smak sałatek czy zup. Wystarczy dodać do niego chrupiące pieczywo, żurawinę i orzechy, by otrzymać pyszną i prostą przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji.
Jednak fantazja kulinarna polega przede wszystkim na odwadze łączenia składników i wydobywania z nich nowych smaków. W przypadku takiego produktu jak ser kozi możliwości mamy naprawdę wiele, również tych słodkich.

Jeśli poszukujesz inspiracji przy stworzeniu niezapomnianego deseru, który zachwyci twoich gości, to z pewnością zainteresują Cię propozycje producenta francuskich kozich serów marki Merci Chef !.

Sernik jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast. W wersji francuskiej, nieco bardziej wykwintnej, biały ser zastąpiony został serem kozim.  

Sernik z koziego sera

Składniki:

  • 500g  serka koziego (np. roladka twarogowa Merci Chef !)
  • 500g herbatników lub biszkoptów
  • 75g stopionego masła

    Desery z koziego sera

  • śmietana
  • 15g startej skórki z limonki
  • 30 ml soku z limonki
  • 40g mąki
  • 4 jaja
  • 2 białka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 150g cukru

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj tortownicę – wysmaruj ją cienką warstwą tłuszczu, zarówno na spodzie jak i na brzegach. Zmiel herbatniki, dodaj roztopione masło i wymieszaj tak, aby otrzymać konsystencję ciasta. Oddziel żółtka od białek. W dużym półmisku wymieszaj dokładnie następujące składniki: kozi ser, cukier, żółtka, gałkę muszkatołową, mąkę, śmietanę, sok i skórkę z limonki.
Ubij pianę z białek a następnie dodaj ją do masy delikatnie mieszając, tak, aby uzyskać puszystą konsystencję.  Całość wlej do tortownicy i piecz w piekarniku w temperaturze 180° C przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia. Następnie wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny. Podawaj na zimno, udekorowanego plasterkami limonki lub cytryny.

Deser o nazwie czarny las z kozim serem to jedna z tych fantazyjnych propozycji, która doskonale sprawdzą się podczas wykwintnej kolacji. Tak przygotowanym deserem z pewnością zaimponujesz nawet najbardziej wymagającym gościom.

Deser Czarny las

Składniki ciasta:

  • ser kozi  70g (np. Merci Chef ! natura)
  • 50g mąki
  • 50g cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka wanilii w płynie

    Desery z koziego sera

  • 6 jaj
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • okrągła foremka

Składniki nadzienia:

  • 300g koziego sera (Merci Chef !)
  • kandyzowane wiśnie
  • 100ml wiśniówki
  • 400g śmietanki
  • 140g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Dobrze wymieszaj żółtka z cukrem aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mąkę, śmietanę, wanilię i kozi ser. W osobnej misce ubij pianę na sztywno. Dodaj do niej cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie. Połącz delikatnie obie masy. Wlej ciasto do blachy do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w 200° .
Przygotowanie nadzienia:
Wymieszaj śmietankę z kozim serem, cukrem i sokiem z wiśni. Dodaj kandyzowane wiśnie i wiśniówkę.
Z gotowego biszkoptu wykrój 20 krążków ciasta przy pomocy foremki.

Przekładaj krążki ciasta na przemian z nadzieniem. Tak ułożony deser możesz udekorować wiórkami mlecznej gorzkiej czekolady, kandyzowanymi wiśniami oraz likierem wiśniowym.
Warto zadbać o to, aby serwowane przez nas desery cieszyły nie tylko podniebienie ale również i oczy.

Redakcja poleca

REKLAMA