Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta soli
- mak
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy.
2. Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 10 min.
3. Następnie wlej je do mąki, dodaj jajko i masło.
4. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż do miski wysypanej mąką, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 min.
5. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek średnicy 26 cm.
6. Pokrój na 4 trójkąty.
7. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i zwiń w rogale.
8. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp makiem.
10. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 10-15 min.
11. Piecz przez 25 minut w temperaturze 195°C.
12. Po ostudzeniu podawaj posmarowane masłem oraz domowym dżemem.
Przepis z "Poradnika domowego"
2. Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 10 min.
3. Następnie wlej je do mąki, dodaj jajko i masło.
4. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż do miski wysypanej mąką, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 min.
5. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek średnicy 26 cm.
6. Pokrój na 4 trójkąty.
7. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i zwiń w rogale.
8. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp makiem.
10. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 10-15 min.
11. Piecz przez 25 minut w temperaturze 195°C.
12. Po ostudzeniu podawaj posmarowane masłem oraz domowym dżemem.
Przepis z "Poradnika domowego"