Składniki: 1 kg mąki bułkowej lub luksusowej, 3 dkg drożdży, 1 dkg cukru, sól, ok. ½ I wody lub mleka, tłuszcz do formy. ½ jaja do smarowania ciasta.
Mąkę przesiej do miski, zostaw w ciepłym miejscu. Drożdże rozetrzyj z cukrem, gdy się rozpuszczą, zmieszaj z ¼ I letniego mleka. W mące zrób zagłębienie, wlej płynne drożdże, zarób rozczyn. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany. Zostaw przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy zwiększy objętość o 100%, dodaj sól, zarób ciasto dolewając, o ile potrzeba, mleka lub wody. Ciasto nie powinno być bardzo gęste. Wyrabiaj starannie, aż zacznie odstawać od ręki i od dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Zbierz ciasto z brzegów miski, wygładź powierzchnię, pozostaw w ciepłym miejscu przykryte do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100%, wyłóż na stolnicę posypaną mąką i podziel na 2 części. Wyrób 2 wałki, włóż je do 2 foremek (powinny zapełniać najwyżej ¾ foremki). Wyrównaj z wierzchu, pozostaw przykryte w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajem, wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika, piecz 40-50 minut. Zrób próbę szpilką drewnianą; gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a ciasto ładnie zrumienione odstaje od brzegów formy, wyjmij, oddziel nożem od formy, wyłóż, bokiem opierając o brzeg stolnicy.
Bułkę przed pieczeniem możesz posypać z wierzchu czarnuszką. Do ciasta w czasie zarabiania możesz dodać 30 dkg ugotowanych, obranych i przetartych przez sito ziemniaków.