Czekoladowe magdalenki

Przepis na słynne ciastko, które zainspirowało Marcela Prousta do napisania jego największego dzieła...

Składniki:
- 15 dag masła
- 6 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 5 dag rodzynek
- pół tabliczki czekolady
- kilka łyżeczek konfitury
- posypka
- lukier
Na polewę:
- 7 dag masła
- 10 dag cukru
- po 2 łyżki kakao i wody

Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć, obtoczyć w mące. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie zmiksować, połączyć z masłem, wymieszać z rodzynkami.

Karbowane, papierowe foremki umieścić w specjalnej wytłoczce, napełnić je do połowy ciastem. Do połowy ciastek dodać po kawałeczku czekolady, do reszty po łyżeczce konfitur. Przykryć ciastem, by wypełniało foremki do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 min w piekarniku o temp. 190°C.

Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić. Do małego rondelka wrzucić składniki polewy. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia, dalej mieszając gotować jeszcze ok. 5 minut, aż polewa stanie się gęsta. Ciasteczka ozdobić polewą i lukrem, udekorować posypką.

Nasza rada:
Tradycyjnie magdalenki piecze się i sprzedaje w papierowych foremkach. Jeśli nie masz ich w domu, możesz je zastąpić foremkami blaszanymi. Przed nałożeniem ciasta pamiętaj jednak, by natłuścić je masłem i posypać tartą bułką, inaczej ciastka trudno będzie wyjąć. Do ciasta na magdalenki można dodać pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Fot. B. Połatyńska

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13 lat temu
Prawdziwe magdalenki są bez czekolady i konfitur! Swój smak zawdzięczają połączeniu prostych składników. Wypieka się je w foremkach w kształcie muszli. Nie lukruje się ich, bo są ciasteczkami do herbaty - macza się je w herbacie albo, jak to było u Prousta, w naparze z lipy.