Składniki:
- 15 dag masła
- 6 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 5 dag rodzynek
- pół tabliczki czekolady
- kilka łyżeczek konfitury
- posypka
- lukier
Na polewę:
- 7 dag masła
- 10 dag cukru
- po 2 łyżki kakao i wody
Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć, obtoczyć w mące. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie zmiksować, połączyć z masłem, wymieszać z rodzynkami.
Karbowane, papierowe foremki umieścić w specjalnej wytłoczce, napełnić je do połowy ciastem. Do połowy ciastek dodać po kawałeczku czekolady, do reszty po łyżeczce konfitur. Przykryć ciastem, by wypełniało foremki do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 min w piekarniku o temp. 190°C.
Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić. Do małego rondelka wrzucić składniki polewy. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia, dalej mieszając gotować jeszcze ok. 5 minut, aż polewa stanie się gęsta. Ciasteczka ozdobić polewą i lukrem, udekorować posypką.
Nasza rada:
Tradycyjnie magdalenki piecze się i sprzedaje w papierowych foremkach. Jeśli nie masz ich w domu, możesz je zastąpić foremkami blaszanymi. Przed nałożeniem ciasta pamiętaj jednak, by natłuścić je masłem i posypać tartą bułką, inaczej ciastka trudno będzie wyjąć. Do ciasta na magdalenki można dodać pół łyżeczki mielonego cynamonu.
Fot. B. Połatyńska
Czekoladowe magdalenki
Przepis na słynne ciastko, które zainspirowało Marcela Prousta do napisania jego największego dzieła...