Składniki:
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka maku
- skórka otarta z cytryny
- sól
Do przełożenia:
- 8 łyżek konfitur truskawkowych
- 0,2 l kremówki
- łyżka soku z cytryny
- łyżka cukru waniliowego
Oraz:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i 4 łyżkami wody. Białka ubij, wyłóż na masę żółtkową. Na pianę wsyp przez sitko obie mąki i szczyptę soli. Ciasto lekko wymieszaj.
- Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 4 kółka o średn. ok. 12 cm. Nałóż ciasto na kółka i rozprowadź na grubość 1 cm. Posyp makiem. Piecz 10 min (180 st.). Wyjmij z piekarnika, ostudź, zdejmij z pergaminu i ułóż na talerzach stroną z makiem do dołu. Połowę każdego biskwita posmaruj konfiturami i obłóż kopiasto śmietaną ubitą na krem z dodatkiem soku cytrynowego i cukru waniliowego. Nadzienie przykryj wolną połową ciasta, składając biskwity na pół. Oprósz przez sitko cukrem pudrem.