Gdy uczysz się szkolne formułki w przerwie zjedz cynamonowe bułki.
Cynamonowe bułeczki
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
Ciasto:
- 40 dag mąki,
-
2,5 dag drożdży,
- 7 dag cukru,
- 8 dag masła,
- szklanka mleka,
- ½ łyżeczki zmielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 4 łyżki stopionego masła,
- 10 dag cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Etapy przygotowania:
Wyrób ciasto drożdżowe. Najpierw przygotuj rozczyn- drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj pół szklanki mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę. Gdy zaczyn podrośnie wlej go do mąki, dodaj resztę mleka, zmielony kardamon i sól. Na koniec dodaj roztopione masło (8 dag masła)- powinno być letnie nie gorące. Łyżką drewnianą lub ręką wyrób dokładnie ciasto. Odstaw do ciepłego miejsca. Gdy ciasto wyrośnie cienko rozwałkuj. Przygotuj nadzienie- masło połącz z cynamonem i cukrem. Rozwałkowany placek posmaruj nadzieniem. Następnie ciasto zwiń w ciasną roladę, którą potniesz na 2-3 cm kawałki. Bułeczki układaj na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia- podwójny arkusz) . układaj je w dużych odstępach. Piecz je 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Zamiast nadzienia cynamonowego możesz zrobić nadzienie serowe (ser biały zmielony połączyć z cukrem).
Smacznego!