Składniki:
- 6 brzoskwiń
- 1/4 szklanki cukru
- kilka kropli świeżego soku z cytryny
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Do przygotowania pierzynki:
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g masła
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
- Pokrój brzoskwinię na łódeczki, wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni.
- W między czasie przygotuj pierzynkę - wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło a następnie dobrze połącz wszystkie składniki z wodą.
- Przełóż ciasto na brzoskwinie i piecz ok. 25 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.