Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 twardych brzoskwiń
- 10 dag masła
- 10 dag płynnego miodu
- kieliszek wódki lub białego wina
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 5 dag migdałów
- łyżeczka mielonego cynamonu
- listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
- Brzoskwinie umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wyjąć pestki, można obrać ze skórki.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim brzoskwinie przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę posypać wiórkami masła.
- Brzoskwinie polać częścią miodu, skropić alkoholem. Piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C.
- Migdały posiekać, podprażyć na suchej patelni.
- Schłodzony jogurt ubić, położyć po łyżce na połówkach owoców.
- Pieczone brzoskwienie polać stróżką miodu, posypać migdałami, oprószyć cynamonem. Udekorować listkami mięty lub melisy.