Składniki:
- 500 g płatków owsianych
- 40 g siemienia lnianego
- 500 g mąki
- 25 g oleju spożywczego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane i siemię lniane zalać na noc zimną wodą, żeby rozmiękły. Później nadmiar wody odcedzić na sitku. Przygotować ciasto, dodając do tego pozostałe składniki. Cienko rozwałkować i pokroić lub porwać w małe paski. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w rozgrzanym do 150–180 °C piekarniku przez około 10–15 minut.
Fragment książki Cud oleju lnianego. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.
Zobacz także: Olej lniany i siemię lniane w profilaktyce chorób nowotworowych